Now Reading
Κυκλική Οικονομία – Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή: Το ήξερες;
κυκλική οικονομία

Κυκλική Οικονομία – Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή: Το ήξερες;

Το ήξερες;

  • Κάθε πολίτης καταναλώνει κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο 800 κιλά τρόφιμα και ποτά, 120 κιλά συσκευασίες και 20 κιλά ρούχα και παπούτσια. Το 80% αυτών των προϊόντων καταλήγουν σε σκουπιδότοπους, καταστρέφονται ή μετατρέπονται σε λύματα (Λιόγκας, 2017).
  • Κάθε χρόνο στην Ε.Ε., χρησιμοποιούνται σχεδόν 15 τόνοι υλικών ανά άτομο, ενώ κάθε πολίτης της Ε.Ε. παράγει, κατά μέσο όρο, πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το μισό καταλήγει σε ΧΥΤΑ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2014).
  • Στην Ευρώπη το 44% των οργανικών αποβλήτων συλλέγεται και είτε κομποστοποιείται, είτε ανακυκλώνεται, ενώ το υπόλοιπο 56% είτε θάβεται στη γη είτε καίγεται, συνιστώντας μια τεράστια σπατάλη ενσωματωμένων χημικών θρεπτικών στοιχείων δυνητικής παραγωγής ενέργειας (www.sev.org.gr).
  • Το 80% των ειδών οικιακής χρήσης χρησιμοποιούνται λιγότερο από μία φορά το μήνα.
  • Σύμφωνα με το Helen Macarthur foundation (www.ellenmacarthurfoundation.org) το 75% των αστικών στερεών αποβλήτων αποτελείται από απορριφθέντα καταναλωτικά αγαθά, από τα οποία το 80% καίγεται ή απορρίπτεται λόγω κακής σχεδίασης.
  • Ένα κινητό τηλέφωνο περιέχει σήμερα περισσότερες από 40 διαφορετικές πρώτες ύλες, όπως κοβάλτιο, γάλλιο, λευκόχρυσο και στοιχεία σπάνιων γαιών. Σήμερα, κάθε πολίτης της Ε.Ε. παράγει ετησίως περίπου 17 κιλά απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), μέγεθος που προβλέπεται να αυξηθεί σε 24 κιλά έως το 2020 (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2014).
  • Το εργοστάσιο επαναμεταποίησης της Renault στο Choisy Le Roi επαναχρησιμοποιεί 43% των σκελετών των αποσυρμένων αυτοκινήτων και ανακυκλώνει το 48% των υλικών σε χυτήρια για την παραγωγή νέων ανταλλακτικών (www.sev.org.gr).
  • Μια εταιρεία στην Αμερική παρασκευάζει ήδη κιμά χωρίς κρέας από μανιτάρια, γλυκόζη, το ασπράδι του αυγού και νερό. Άλλη εταιρεία παράγει 100% φυτικό κρέας από πρωτεΐνες μπιζελιού, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κρέατος και πωλείται στο κρεοπωλείο του σουπερμάρκετ (www.sev.org.gr).
  • Οι μικροάλγες μπορούν να αντικαταστήσουν το καλαμπόκι ως τροφή στα βοοειδή και το 30% του σογιάλευρου ως τροφή για κοτόπουλα και χοιρινά (www.sev.org.gr).
κυκλική οικονομία
Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.