Now Reading
Παιδί και Περιβάλλον
εκπαιδευτικό υλικό για την ανακύκλωση

Παιδί και Περιβάλλον

 • Εκπαιδευτήρια Γείτονα -Μαριάννα Φιλιπποπούλου, Νηπιαγωγός

Τα τελευταία χρόνια η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από ατέρμονες συζητήσεις γύρω από ποικίλα οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Η αειφορία και η ανακύκλωση είναι οπωσδήποτε από τα πιο σημαντικά.

Τι είναι η αειφορία;

Ο όρος προέρχεται από το «αεί + φέρω» και προσδιορίζει τη σχέση μας με το περιβάλλον στη βάση του ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ατομικές και κοινωνικές, δεν πρέπει να καταστρέφουν τη φύση. Κατ’ επέκταση, αειφόρος (ή βιώσιμη) ανάπτυξη είναι αυτή που προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι είναι η ανακύκλωση;

Είναι η διαδικασία με την οποία υλικά που τα είχαμε χρησιμοποιήσει μετατρέπονται σε νέα προϊόντα και επαναφέρονται στον φυσικό και οικονομικό κύκλο με πολλαπλές ωφέλειες (εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος).

Πώς συνδέεται η αειφόρος (ή βιώσιμη) ανάπτυξη με το παιδί και την οικογένεια; 

Η οικογένεια και το σχολείο σμιλεύουν την περιβαλλοντική συνείδηση κάθε παιδιού. Οι συνήθειες, οι στάσεις και οι αξίες κάθε ανθρώπου διαμορφώνονται από την πρώτη παιδική ηλικία και χαρακτηρίζουν το άτομο στη μετέπειτα ζωή του. Όταν παγιωθούν στάσεις και αξίες, δεν μπορούν να αλλάξουν πια από τη μια μέρα στην άλλη.

Με ποιον τρόπο λοιπόν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της αειφορίας; 

Το ταξίδι δεν είναι εύκολο. Εμπλέκει την καρδιά, το μυαλό και τις δυνάμεις όλων των συμμετεχόντων.
Και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Μα φυσικά όλοι εμείς, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά μας, οι φίλοι μας, οι τοπικοί φορείς.

Και με ποιον τρόπο; Με τη συμμετοχή μας σε κοινωνικές δραστηριότητες, με δράσεις ως ενεργοί πολίτες –δράσεις στη γειτονιά μας, στο σχολείο μας, στην πόλη μας–, με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας, με την επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών και την ανακύκλωση, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος μέσα από απλές καθημερινές αλλαγές, όπως η κατάργηση των πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης, η δημιουργία του δικού μας λαχανόκηπου ακόμα και στο μπαλκόνι, η χρησιμοποίηση απορρυπαντικών φιλικών προς το περιβάλλον, η εξοικονόμηση ενέργειας με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας κ.ά. {….}

Πώς θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών μας;

Κάντε το να φανεί σαν παιχνίδι, ένα παιχνίδι με τη ματιά όμως στο μέλλον.
Σχεδιάστε μαζί με τα παιδιά σας δραστηριότητες ανακύκλωσης που θα τα ενθουσιάσουν.

 • Καταγράψτε τες σ’ ένα μεγάλο χαρτί (σαν πίνακας αναφοράς) ή φτιάξτε ένα τεράστιο άλμπουμ με φωτογραφίες και ζωγραφιές από τις δράσεις σας.
 • Μεταμορφωθείτε σε Ιππότες της Ανακύκλωσης που περισυλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά
 • Οι μικροί μας καλλιτέχνες δημιουργούν αριστουργήματα από άχρηστα υλικά
 • Μια σακούλα σκουπιδιών φοριέται άνετα είτε ως πανοπλία είτε ως φουστάνι, ιδιαίτερα αν διακοσμηθεί από το ίδιο το παιδί σας!
 • Το χάρτινο κουτί του γάλακτος γίνεται μια φιλόξενη ταΐστρα πουλιών στον κήπο σας (φυσικά, ακολουθεί αγώνας μεταξύ των παιδιών για το ποιος θα συγκεντρώσει τα περισσότερα ψίχουλα!)
 • Πλαστικά μπουκάλια γίνονται πρωτότυπα μουσικά όργανα και ωραιότατα δωράκια, αν τους προσθέσετε όσπρια και ρύζι μέσα και τα διακοσμήσετε.
 • Δημιουργήστε ομάδα καθαρισμού και πρασίνου με τη συμμετοχή του παιδιού σας και των φίλων του (ονομάστε τους, για παράδειγμα, Τα Μαγικά Σκουπόξυλα!).
 • Φτιάξτε αφίσες με περιβαλλοντικά συνθήματα μαζί με το παιδί σας και στολίστε το δωμάτιό του.
 • Δημιουργήστε ένα πρωτότυπο αλφαβητάρι (αν το παιδί σας βρίσκεται σε προαναγνωστικό στάδιο), με λέξεις σχετικές με τις δράσεις σας και αντίστοιχες εικόνες.
 • Κάντε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό με θέμα: «Με πόσους τρόπους μπορούμε να κάνουμε μια εφημερίδα χρήσιμη;». Δώστε παλιές εφημερίδες και περιοδικά, κόλλα και ψαλίδι και αφήστε τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν…
 • Αν κάνετε πάρτι αποκριάτικο, φτιάξτε πρωτότυπα καπέλα με άχρηστα υλικά (πιάτα χάρτινα, πούλιες, λωρίδες χαρτιών, κουμπιά) και κάντε διαγωνισμό καπέλων μεταξύ μικρών και μεγάλων υποψηφίων.
 • Ζωντανέψτε τους γνωστούς ήρωες της «Ντενεκεδούπολης» με τη βοήθεια αλουμινένιων κουτιών από κονσέρβες ή γάλα, τα οποία μπορείτε να βάψετε μαζί με τα παιδιά σας.
 • Κατασκευάστε, από χάρτινα πιάτα για πάρτι, ζωάκια-γαντόκουκλες και παίξτε αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο!

Δημιουργήστε νέα θεμέλια στη ζωή των παιδιών μας κεντρίζοντας τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους και την περιέργειά τους.

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.